[block id="saatavuushaku-pop-up"]
Pimeäkuva moottoritiestä, jossa autojen valot näkyvät pitkällä valotusajalla.

Valokuituliittymien markkinointi kiehuu

Suomi on ollut pahasti jäljessä muuta Eurooppaa valokuituverkkojen kattavuudessa, mutta viime kesänä verkkoja rakennettiin Suomessa enemmän kuin koskaan aikaisemmin.
 
Olemme aiemminkin kehottaneet kuluttajia olemaan tarkkana sopimusehtojen suhteen valokuitua hankkiessaan. Kuumenevassa kilpailussa kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan, kuten esimerkiksi siihen, onko liittymän rakentamisen hinta esitetty selkeästi, joutuuko asiakas maksamaan kytkentämaksuja tai onko sopimusehtoihin piilotettu vaikkapa jälkikäteen maksettavia kertamaksuja.
 
Valoon toimitusjohtaja Tommi Linna:
”Valokuituverkkojen rakentaminen on vihdoinkin lähtenyt kunnolla käyntiin myös Suomessa. Toimijoiden määrä on kasvanut ja markkinaosuuksista käydään kovaa kamppailua. Se on johtanut siihen, että joidenkin toimijoiden lupaukset ovat karanneet käsistä. Tällaisessa tilanteessa kuluttajan on entistä vaikeampi tietää, mitä hänen pitäisi ottaa huomioon valokuituliittymäsopimusta solmiessaan. Onneksi media seuraa tilannetta ja julkaisee muun muassa puolueettomia vertailuja eri toimijoiden sopimusehdoista ja kustannuksista. Kauppalehti julkaisi vastikään tutkimuksen, jossa Valoon edut olivat kiistattomat.
 
Kaikkien tutkimusten mukaan tietoliikenteen määrä kodeissa kasvaa eksponentiaalisesti. Sujuvat verkkoyhteydet ovat entistä tärkeämpi osa kansalaisen perusoikeuksia digitaalisessa yhteiskunnassa. Nopeiden valokuituyhteyksien merkitys työn tuottavuudelle, työllisyydelle, innovaatioille ja kansantaloudelle on vedenpitävästi todistettu sadoissa tieteellisissä tutkimuksissa. Valokuitu on nopein ja energiaa säästävin teknologia kodin kasvaviin tiedonsiirron tarpeisiin. Nyt rakennettavat valokuituverkot kestävät käyttöä seuraavat 100 vuotta, joten kyseessä on merkittävä sijoitus tulevaisuuteen. Kuluttajan on syytä perehtyä asiaan kunnolla.”, Linna toteaa.
 
Ja jotta artikkelissa olisi viisastelun lisäksi aidostikin hyödyllistä tietoa, listasimme alle konkreettisia asioita, jotka jokaisen kannattaa huomioida ennen valokuitusopimuksen allekirjoittamista:

1. Onko valokuitutarjoajan toimitusvarmuus riittävän korkea?

Valokuitualalle on valitettavasti ilmestynyt viime vuosina ovelta ovelle -kaupustelijoita, jotka oman palvelumallinsa esittelyn rinnalla tai jopa sen sijaan keskittyvät jakamaan virheellistä tietoa kilpailijoistaan. Tällainen myyntitoiminta heikentää koko toimialan mainetta ja on vahvasti tuomittavaa. Kuluttajan kannalta tärkeintä on selvittää, onko rakentamispäätös alueella todella tehty, ja mikä on toimittajan toimitusvarmuus.

Valoo rakentaa vuonna 2023 valokuituyhteyden yli 100 000 suomalaiselle yli 20 kaupungissa. Kukaan muu ei ole koskaan aiemmin vienyt Suomessa läpi tämän mittakaavan valokuituverkkojen rakentamisprojektia, eikä projekti pääty tähän: lähivuosina Valoo rakentaa Suomessa valokuituverkkoja sadoilla miljoonilla euroilla yli 300 000 kotitalouteen.

2. Kuinka pitkä sitoutumisaika sopimuksessa on?

Valokuituliittymää koskevat sopimukset saattavat sitouttaa kuluttajan maksamaan liittymän palvelumaksuja viiden vuoden ajan ja sen jälkeen joko maksamaan valokuidun lunastusmaksuna nelinumeroisen summan tai jatkamaan kuitumaksujen maksamista loputtomiin. Näiden maksujen lisäksi maksetaan erikseen vielä itse internetliittymästä. Tällaisia sopimuksia ei kannata allekirjoittaa, koska markkinoilla on myös täysin ilmaisia liittymävaihtoehtoja.
 

3. Onko kuluttajalla vapaus kilpailuttaa verkon palvelutarjoajat?

Kannattaa tarkistaa, onko kuitutoimittajan verkossa vapaus valita useita eri palveluntarjoajia, ja onko näiden joukossa jokin toimittaja määräävässä asemassa suhteessa muihin. Suomessakin toimii nimeltä mainitsematon luutunut konglomeraatti, joka toimii eräässä palvelumallissa tällaisena ”portinvartijana”, ja sillä on oikeus päättää, keitä palveluntarjoajia ja millä hinnalla se päästää toimimaan samassa valokuidussa.
 

4. Kuuluvatko verkon rakentamisen kustannukset valokuituverkon toimittajalle?

Valokuituliittymän toimituksen on aina oltava rakentajan vastuulla ilman ylimääräisiä veloituksia. Rakentamisen kustannukset kuuluvat meille eivätkä sinulle. Siitä puheen ollen, valokuiturakentaminen on kehittynyt merkittävästi viime vuosina. Pihaasi ei tarvitse myllätä raskailla kaivinkoneilla, vaan upotamme kaapelin maahan erittäin kevyin menetelmin, jotka jättävät pihamaan siistiksi.
 

5. Onko myyntitilanteessa luvatut asiat kirjattu selkeästi sopimusehtoihin?

Kannattaa huolehtia, että myyntitilanteessa luvatut asiat löytyvät sopimuksesta tai muista materiaaleista. Kuitutoimittajan tulee myös selvittää asiakkaalle valokuituliittymään liittyvät velvoitteet ja vastuut yksityiskohtaisesti. Liittymän toimittajan on annettava todellisuutta vastaava kuva kuluttajan oikeuksista ja lopullisesta laskutusmallista. Esimerkiksi useiden vuosien päässä odottavia lunastusmaksuja tai muita yllätyskuluja ei saa kätkeä sopimuksen pienellä painettuun tekstiin.
 

6. Millä ehdoilla ja hinnalla valokuitusopimuksen voi perua?

Peruutusmaksun suuruus vaihtelee kuitutoimittajasta toiseen. Eroja on myös siinä, missä vaiheessa hanketta sopimuksen voi perua. Valoon sopimuksen voi peruuttaa 24 kk määräaikaisen laajakaistasopimuksen päätyttyä täysin maksutta, eikä asiakkaalle koidu kiinteistöönsä jäävästä kuituyhteydestä mitään kuluja. Kotiisi jää siinäkin tapauksessa täysin kuluitta rakentamamme valokuituliittymä, jonka ansiosta voit vaivatta palata asiakkaaksemme milloin tahansa.
 
Toivottavasti vinkkimme auttavat sinua valitsemaan sopivan valokuitutoimittajan!

Ajankohtaista