Valaistu autotie pimeällä.

Valokuitu on tekniikkana kaikille yhteinen, mutta kolme elementtiä tekee Valoon valokuidusta kilpailijoita paremman

Optinen kuitu, joka johtaa valoa ja jota voidaan käyttää tiedonsiirtoon, on tekniikkana aivan huikea. Valokuidun tiedonsiirtokapasiteetti on lähes rajaton, eikä se ole vanhenemassa vielä tällä vuosisadalla. Erityisesti Suomessa, insinöörien luvatussa maassa, jossa teknologiageneraatiot seuraavat toisiaan kovalla tahdilla, tätä voi olla vaikea uskoa.

”Mutta niin se vaan on”, sanoo Valoon toimitusjohtaja Vesa Kemppainen. ”Valokuitu on niin ihmeellinen tekniikka, että kun se kerran keksittiin, se riitti.”

Kun kaikilla valokuitutoimijoilla on käytössään sama tiedonsiirron tekniikka, niin kuinka ne voi erottaa toisistaan? Vastaukset on koottu alle.

    1. Toimintavarmuus

”Yksi asia on toimintavarmuus”, sanoo head of network Jari Pentinmäki. ”On turha kehua verkon nopeudella, jos joku kaivaa kaapelin poikki, ja netti lakkaa toimimasta. Tai yksittäinen komponentti vikaantuu, tai jokin muu meistä riippumaton tekijä aiheuttaa verkkohäiriön.”

Valokuituverkon mahdollisimman suuri toimintavarmuus ja vikasietoisuus rakennetaan Pentinmäen mukaan monen eri tekijän summana. ”Ensinnäkin verkon suunnittelussa otetaan huomioon esimerkiksi se, että kaupungit ovat kiinni runkoverkossa vähintään kahta eri reittiä. Jos yksi kaapeli katkeaa, liikenne siirretään toiseen”, Pentinmäki kuvaa.

”Toinen tekijä on hyvien ylläpitokumppaneiden verkosto. Etelä-Suomessa meidän verkkomme ylläpidosta vastaa Enersense, pohjoisessa Voimatel ja NTS. Kaikki pystyvät tarjoamaan komponentti- tai kaapelivaurioiden korjausta tarvittaessa ympäri vuorokauden”, täydentää rakentamisesta vastaava johtaja Juha Kirmanen. ”Kumppanit myös vastaavat verkkojen huollosta, ylläpidosta ja jälkiliittymien toimittamisesta. Ne tekevät jatkuvasti ennaltaehkäisevää työtä sen eteen, että häiriöitä ei edes syntyisi.”

Myös verkon jatkuva monitorointi on osa sen toimintavarmuuden turvaamista. ”Meillä on talon sisällä kehitetty työkalu, jolla verkon toimintaa voidaan seurata reaaliaikaisesti”, kertoo teknologiajohtaja Pasi Huuppola. ”Työkalu näyttää karttapohjalla, jos jossain havaitaan häiriö, ja sen avulla voidaan yksilöidä jopa häiriön aiheuttanut yksittäinen komponentti. Huoltoyksikkö ohjataan täsmälleen oikeaan paikkaan ja vika saadaan korjattua – parhaimmillaan ennen kuin ongelma on näkynyt käyttäjälle asti.”

    2. Kotimaisuus

Toinen seikka, johon Valoolla kiinnitetään jatkuvasti huomiota, on laitekannan turvallisuus. ”Meidän uudet verkkomme rakennetaan kotimaisten toimittajien, tällä hetkellä pääasiassa Nokian, komponenteista. Kaikissa laitevalinnoissa huomioidaan teknisten ominaisuuksien lisäksi turvallisuus konesalista kotiin saakka”, Pasi Huuppola sanoo. ”Tämä vaikuttaa suoraan verkkojemme toimitusvarmuuteen ja vielä isompana asiana tietoturvaan. EU-tasolla tehdään jatkuvasti päätöksiä tietoturvariskien minimoimiseksi, joten mielestäni meidän on tehtävä samoin.”

    3. Erikoistuminen

Kolmas elementti, joka nostaa Valoon omaan luokkaansa, on erikoistuminen. Valoo ei tee mitään muuta kuin liittää suomalaisia kotitalouksia valokuituverkolla nettiin. ”Se tarkoittaa, että kun me keskitymme vain tähän yhteen asiaan, voimme tehdä sen kunnolla”, sanoo Vesa Kemppainen. ”Me olemme rekrytoineet tekevää ja pätevää porukkaa, joilla on yksi intohimo, valokuitu. Tämä on juuri nyt arvokkain osa tätä yhtiötä. Me olemme joustavia, löydämme nopeita ratkaisuja muuttuviin tilanteisiin ja osaamme reagoida oikealla tavalla asiakkaan toiveisiin. Uskon että kaikki tämä näkyy myös ulospäin. Ei pelkkää tekniikkaa, vaan osaavia ihmisiä.”

    4. Salaisuus

Vielä neljäskin erottava tekijä löytyy, mutta siitä ei vielä voi kertoa julkisuuteen. ”Se liittyy nopeuteen”, paljastaa Jari Pentinmäki. ”Julkaisemme sen heti, kun voimme.”

Ajankohtaista

Tarkista saatavuus ja tilaa valokuitu.



Valoon tietosuojaseloste. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms apply.